warzywnictwo warzywnictwo
  Mapa witryny | Dojazd     
wtorek, 18.09.2018
.
.




Informacje ogólne
- Strona główna
- O Instytucie
- Dyrekcja
- Działalność
- Struktura organizacyjna
- Rada naukowa
- Konferencje i seminaria
- Aktualności
- Dojazd
Prace badawcze
- Współpraca z zagranicą
- Projekty zagraniczne
- Projekty krajowe
- Własność intelektualna
Usługi
- Oferta usługowa
- Szkolenia
Zasoby
- Strony pracowników
- Biblioteka
Wydawnictwa
- Oferta wydawnicza
- Publikacje
- Vegetable Crops Research Bulletin

General information | Instruction for authors | Search | Select issue
 

 

 

 

 

 

 

 


VCRB :: Contents of Volume 49/1998 :: Detailed information


IMPROVEMENT OF THE NUTRITIONAL VALUE OF TOMATO (LYCOPERSICON ESCULENTUM MILL.) BY MEANS OF BREEDING FOR QUALITY

Henryk POTACZEK and Helena MICHALIK
Research Institute of Vegetable Crops, Konstytucji 3 Maja 1/3, 96-100 Skierniewice, Poland


Summary

Increasing both contents of b - carotene and intensity of red colour in tomato fruits may be achieved by coupling "crimson" ogc and hp pigment characters in one genotype. It was shown that arise of b - carotene from 5-10% up to 20% in breeding lines did not cause any significant drop of the redness of fruits in relation to standard and father's line. Futher increase of the contents of b - carotene above 20% of the total pigmentation (above 2 mg per 100 g) should be obtained by a rise of the lycopene level. It was observed that environmental factors exert a higher influence on redness and lycopene level than on carotene contents in tomato fruits.

keywords:tomato, extract, beta carotene, fruit's colour (a/b)

[Back]      [Printer friendly version]