|
|
Oferta usługowa ::
INSTYTUT WARZYWNICTWA
96-100 Skierniewice
ul. Konstytucji 3 Maja 1/3
tel. 046 833 22 11, fax 046 833 31 86
Oferuje wykonanie:
- analiz: gleby, roślin, podłoży, pożywek i wody wraz z zaleceniami nawozowymi do upraw warzyw polowych i pod osłonami
- analiz podłoża i materiałów okrywowych do produkcji pieczarek
- analiz warzyw świeżych i przetworzonych pod kątem zawartości azotanów azotynów, związków mineralnych i ogólnych, witamin, błonnika itp.
- oceny liczebności mikroorganizmów w glebach, podłożach, biohumusie
- badań przydatności: nowych odmian warzyw, nawozów ogrodniczych, podłoży, substratów, doniczek do uprawy warzyw, nowych fungicydów, insektycydów i herbicydów do ochrony warzyw, gleby pod kątem występowana kiły kapusty
- diagnozowania chorób i szkodników pieczarek
- opracowanie instrukcji uprawowych, ulotek
- organizację szkoleń, kursów, konferencji
OFERTY USŁUGOWE POSZCZEGÓLNYCH ZAKŁADÓW I PRACOWNI
- Zakład Genetyki, Hodowli i Biotechnologii
doc. dr hab. Elżbieta U. Kozik
Pracownia Genetyki i Hodowli
doc. dr hab. Elżbieta U. Kozik
tel. 046 833 41 93
e-mail: elzbieta.kozik@iwarz.pl
Oferuje wykonanie:
Testowania i ocenę odmian, linii hodowlanych i mieszańców F1 pod względem podatności na choroby:
- pomidor:
więdnięcie fuzaryjne (Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici)
fuzarioza zgorzelowa (Fusarium oxysporum f.sp. radicis-lycopersici)
brunatna plamistość liści pomidora (Cladosporium fulvum)
werticilioza (Verticillium alboatrum)
bakteryjna cętkowatość (Pseudomonas syringae pv. tomato)
wirus mozaiki pomidora
mączniak prawdziwy (Oidium lycopersicum)
- ogórek:
mączniak rzekomy (Pseudoperonospora cubensis)
parch dyniowatych (Cladosporium cucumerinum)
Samodzielna Pracownia Kultur Tkanek
prof. dr hab. Krystyna Górecka
tel. 046 833 22 11 do 1500 wew. 258
e-mail: krystyna.gorecka@iwarz.pl
Oferuje wykonanie:
-
Przekrojów różnych organów roślinnych w postaci trwałych, barwionych preparatów anatomicznych
- Trwałych preparatów cytologicznych preparatów z merostemów wierzchołkowych korzeni i pędów do badania podziałów mitotycznych oraz pylników
- Preparatów gniecionychze słupków roślin i badania mikroskopowe (z użyciem światła UV) procesu zapylania i zapłodnienia u różnych gatunków roślin
Pracownia Zasobów Genowych
dr Teresa Kotlińska
tel. 046 833 29 47
e-mail: teresa.kotlinska@iwarz.pl
Oferuje bezpłatnie:
- Konsultacje dotyczące działalności i wykorzystywania zasobów genowych roślin warzywnych zgromadzonych w banku genów
- Zabezpieczanie nasion w kontrolowanych warunkach w przechowalni banku genów:
- odmian skreślonych z rejestru, starych odmian i populacji miejscowych, materiałów hodowlanych aktualnie używanych w hodowli twórczej z uwzględnieniem praw własności,
- materiałów hodowlanych służących jako rezerwa do ponownych badań.
|
- Udostępnianie prób nasion lub części wegetatywnych roślin warzywnych i spokrewnionych dzikich gatunków gromadzonych w banku genów hodowcom i innym zainteresowanym w kraju i za granicą
- Sprowadzenie zasobów genowych na życzenie zainteresowanych z innych banków genów i różnych instytucji z kraju i z zagranicy
- Udostępnianie baz danych banku genów obejmujących dokumentację, waloryzację botaniczną, rolniczą, biochemiczną, taksonomiczną identyfikację gatunków znajdującą się w banku genów
- Opracowanie informatorów i klasyfikatorów cech różnych gatunków roślin warzywnych
|
- Zakład Uprawy i Nawożenia
prof. dr hab. Stanisław Kaniszewski
tel. 046 833 34 34
e-mail: stanislaw.kaniszewski@iwarz.pl
Pracownia Uprawy Warzyw
dr Józef Babik
tel. 046 833 28 75
e-mail: jozef.babik@iwarz.pl
Oferuje wykonanie:
- Oceny przydatności nowych odmian do uprawy gruntowej i pod osłonami
- Badań w zakresie oceny przydatności nawozów, podłoży, substratów, doniczek itp. do uprawy warzyw w gruncie i pod osłonami
- Badań z zakresu warzywnictwa ekologicznego
- Specjalistycznych opinii z zakresu warzywnictwa gruntowego i szklarniowego
Pracownia Nawożenia
dr Waldemar Kowalczyk
tel. 046 833 42 52
e-mail: waldemar.kowalczyk@iwarz.pl
Oferuje wykonanie:
- Oznaczanie zawartości dostępnych form składników pokarmowych (N, P, K, Mg, Ca) i mikroelementów (Fe, Mn, Cu, Zn, B, Mo) w podłożach szklarniowych, glebie, kompostach i nawozach organicznych
- Oznaczanie ogólnych zawartości makroskładników pokarmowych (N, P, K, Mg, Ca) i mikroskładników (Fe, Mn, Cu, Zn, B, Mo) w podłożach szklarniowych, glebie, kompostach i nawozach organicznych
- Analiz podłoży i materiałów okrywowych do produkcji pieczarek (odczyn, sucha masa, zawartość popiołu, zawartość azotu ogólnego itp.)
- Analiz materiału roślinnego i owoców na zawartość podstawowych składników pokarmowych (N, P, K, Mg, Ca) i mikoelementów (Fe, Mn, Cu, Zn, B, Mo) metodą spektrometrii plazmowej (ICP)
- Pełnych analiz (23 elementy) wody, pożywki i roztworów z mat w uprawach bezglebowych metodą spektrometrii plazmowej (ICP)
- Analiz anionów metodą chromatografii jonowej (HPLC)
- Analiz materiałów nietypowych
- Zaleceń nawozowych do uprawy warzyw
Pracownia Grzybów Uprawnych
doc. dr hab. Czesław Ślusarski
tel. 046 833 46 91
e-mail: czeslaw.slusarski@iwarz.pl
Oferuje:
- Chemiczną analizę podłoża i ziemi okrywowej oraz interpretację uzyskanych wyników
- Diagnozowanie chorób i szkodników występujących w uprawie pieczarek
- Doradztwo w zakresie budowy i wyposażenia pieczarkarni
- Doradztwo w zakresie technologii sporządzania podłoża i uprawy pieczarek
|
- Zakład Ochrony Roślin
prof. dr hab. Józef Robak
Pracownia Fitopatologii
prof. dr hab. Józef Robak
tel. 046 833 22 33
e-mail: jozef.robak@iwarz.pl
Oferuje:
- Badania biologicznej skuteczności środków chemicznych i naturalnych w ochronie warzyw przed chorobami pochodzenia infekcyjnego dla celów rejestracyjnych
- Badania próbek gleby i substratów torfowych w celu wykrycia sprawcy kiły kapusty - Plasmodiophora brassicae, opracowanie zaleceń zwalczania tej choroby
- Diagnozowanie chorów warzyw pochodzenia infekcyjnego w uprawach polowych i pod osłonami, opracowanie zaleceń doraźnych lub terminowych
- Doradztwo i konsultacje bezpośrdenie, telefoniczne, internetowe
- Lustracje upraw warzywnych w gospodarstwach oraz wydawanie opinii
Pracownia Entomologii
dr Maria Rogowska
tel. 046 833 31 17
e-mail: maria.rogowska@iwarz.pl
Oferuje:
- Badania biologicznej skuteczności działania zoocydów: insektycydów, akarycydów i moluscocydów w zwalczaniu szkodników roślin warzywnych nasiennych, w uprawach pod osłonami i w gruncie
- Badania skuteczności działania biopreparatów w zwalczaniu szkodników roślin warzywnych w uprawach pod osłonami i w gruncie
- Identyfikację sprawców uszkodzeń roślin warzywnych i opracowanie programu ochrony
- Opracowanie programu konwencjonalnej ochrony roślin warzywnych przed szkodnikami uprawianych pod osłonami i w gruncie
- Opracowanie programu integrowanej ochrony roślin warzywnych konsumpcyjnych i nasiennych przed szkodnikami
- Opracowanie biologicznego i chemicznego zwalczania szkodników roślin warzywnych uprawianych pod osłonami
- Opracowanie programu ochrony warzyw konsumpcyjnych i nasiennych w gospodarstwach ekologicznych
Pracownia Herbologii
dr Zbigniew Anyszka
tel. 046 833 42 71
e-mail: zbigniew.anyszka@iwarz.pl
Oferuje wykonanie:
- Biologicznej oceny skuteczności herbicydów, bioregulatorów i adiuwantów w uprawie roślin warzywnych (uprawy polowe i pod osłonami)
- Programu ochrony warzyw przed chwastami w integrowanej i ekologicznej produkcji warzyw
- Identyfikacji uszkodzeń powodowanych przez herbicydy
- Szkoleń i konsultacji z zakresu ochrony przed chwastami w integrowanej i ekologicznej produkcji warzyw
Pracownia Mikrobiologii
doc. dr hab. Urszula Smolińska
tel. 046 833 22 11, wew. 229
e-mail: urszula.smolinska@iwarz.pl
Oferue wykonanie:
- Ogólnej oceny liczebności bakterii w glebie i podłożach
- Ogólnej oceny liczebności grzybów w glebie i podłożach
- Oceny liczebności wybranych grup bakterii glebowych np. bakterii z rodz. Pseudomonas czy bakterii tworzących przetrwalniki
- Testów stwierdzających obecność w glebie grzybów Chalara elegans i Chalara thielavioides, patogenów wywołujących czernienie korzeni marchwi
- Testów stwierdzających obecność Verticillium dahliae, grzyba wywołującego wertycyliozy roślin warzywnych
|
- Zakład Przechowalnictwa i Przetwórstwa
prof. dr hab. Ryszard Kosson
tel. 046 833 26 04
e-mail: ryszard.kosson@iwarz.pl
Pracownia Przetwórstwa i Oceny Jakości
prof. dr hab. Ryszard Kosson
tel. 046 833 26 04
e-mail: ryszard.kosson@iwarz.pl
Oferuje wykonanie:
- Analizy chemiczne i oznaczenia fizyczne warzyw
- Sucha masa (metodą suszenia)
- Sucha masa (metodą refraktometryczną)
- Cukry proste i ogółem (metodą Luffa-Schoorla)
- Witamina C (metodą Tillmansa)
- β-karoten
- Karoteny ogółem w przeliczeniu na β-karoten
- β-karoten i likopen w pomidorach
- Likopen w pomidorach (metoda uproszczona)
- Kwasowość
- pH
- Azot ogólny i białko (metodą Kieldala)
- Azotany (przy użyciu elektrody jonoselektywnej)
- Azotyny (metodą kolorymetryczną)
- Wyróżniki barwy (L, a, b, a/b, sqrt(a2)+sqrt(b2)) metodą Huntera
- Tekstura (przy użyciu aparatu Instron 1140)
- Analiza pozostałości bromków (również w zbożach i innych produktach żywnościowych)
- Analiza pozostałości fosforowodoru (również w zbożach i innych produktach spożywczych)
- Analiza pozostałości dwutlenku sierki (SO2)
|
- Analizy błonnika pokarmowego
- Kwaśna frakcja błonnika (ADF)
- A/ ligniny
- B/ celuloza
- Nautralna frakcja błonnika i hemiceluloza
- Ogólna zawartość pektyn
|
Pracownia Przechowalnictwa i Fizjologii Pozbiorczej
dr Maria Grzegorzewska
tel. 046 833 22 11, wew. 211
e-mail: maria.grzegorzewska@iwarz.pl
Oferuje:
- Badania skuteczności działania środków ochrony roślin - fungicydów i regulatorów wzrostu - stosowanych w przechowalnictwie warzyw
- Ocenę trwałości przechowalniczej nowych odmian warzyw
- Opracowanie wytycznych technologicznych do budowy przechowalni i chłodni warzyw
- Opracowanie optymalnych parametrów technologicznych (skład gazowy atmosfery) dla przechowania poszczególnych gatunków warzyw w kontrolowanej atmosferze (KA)
- Analizy odporności warzyw na uszkodzenia chłodowe metodą fluorescencji chlorofilowej i ocenę kolorymetryczną barwy warzyw
|
- Dział Upowszechniania, Promocji i Informacji Naukowej
mgr Igor Juraś
tel. 046 833 21 56
e-mail: igor.juras@iwarz.pl; upow@iwarz.pl
Oferuje:
- Organizację szkoleń, kursów, konferencji w zakresie uprawy warzyw polowych i pod osłonami oraz uprawy grzybów uprawnych
- Przygotowanie materiałów do druku, opracowanie graficzne okładek, skład i druk
Instytut Warzywnictwa im. Emila Chroboczka nie wyraża zgody na wykorzystanie publikowanych danych adresowych do przesyłania tresci o charakterze reklamowym.
|
|
|