warzywnictwo warzywnictwo
  Mapa witryny | Dojazd     
piątek, 19.10.2018
.
.




Informacje ogólne
- Strona główna
- O Instytucie
- Dyrekcja
- Działalność
- Struktura organizacyjna
- Rada naukowa
- Konferencje i seminaria
- Aktualności
- Dojazd
Prace badawcze
- Współpraca z zagranicą
- Projekty zagraniczne
- Projekty krajowe
- Własność intelektualna
Usługi
- Oferta usługowa
- Szkolenia
Zasoby
- Strony pracowników
- Biblioteka
Wydawnictwa
- Oferta wydawnicza
- Publikacje
- Vegetable Crops Research Bulletin

Wyszukiwanie:
 

 

 

 

 

 

 

 


Aktualności :: Wiadomość z dnia 22.04.2008 (05:51:43)

Nowe Laboratorium Oceny Sensorycznej

18.04.2008 w Instytucie zostało otwarte Laboratorium Oceny Sensorycznej


W Instytucie Warzywnictwa im. E. Chroboczka,  w Pracowni Przetwórstwa i Oceny Jakości, powstało Laboratorium Sensoryczne, którego celem będzie  jakościowa ocena organoleptyczna warzyw świeżych i przetworzonych. Ocena ta będzie dotyczyła takich cech jak: wygląd, zapach, tekstura i smakowitość. Laboratorium powstało dzięki finansowemu wsparciu Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego.  W ocenie sensorycznej stosowane będą metody zgodne z procedurą ujętą w normach PN-ISO. Nowa jednostka organizacyjna będzie służyła w realizacji badań własnych Instytutu. Przewidywana jest również współpraca Laboratorium z zakładami przetwórstwa warzyw w zakresie prowadzenia działalności usługowej.

 

    

 

   

 

 

 

 

 




Fot. Ryszard Kosson, Marek Nowak