warzywnictwo warzywnictwo
  Mapa witryny | Dojazd     
czwartek, 20.09.2018
.
.




Informacje ogólne
- Strona główna
- O Instytucie
- Dyrekcja
- Działalność
- Struktura organizacyjna
- Rada naukowa
- Konferencje i seminaria
- Aktualności
- Dojazd
Prace badawcze
- Współpraca z zagranicą
- Projekty zagraniczne
- Projekty krajowe
- Własność intelektualna
Usługi
- Oferta usługowa
- Szkolenia
Zasoby
- Strony pracowników
- Biblioteka
Wydawnictwa
- Oferta wydawnicza
- Publikacje
- Vegetable Crops Research Bulletin

Wyszukiwanie:
 

 

 

 

 

 

 

 


Aktualności :: Wiadomość z dnia 15.06.2010 (10:55:55)

Zaproszenie na Dzień Otwartych Drzwi Instytutu Warzywnictwa

"Od teorii do praktyki" PROGRAM DNIA OTWARTYCH DRZWI Instytutu Warzywnictwa im. Emila Chroboczka 22 lipca 2010 r.


9.00 - 9.30

Recepcja. Rejestracja uczestników
Plac przed szklarniami ul. Rybickiego 15/17

9.30 - 9.45

Powitanie uczestników spotkania i informacja o bieżących pracach badawczych prowadzonych w Instytucie Warzywnictwa szczególnie przydatnych dla praktyki warzywniczej
Dyrektor Instytutu – prof. dr hab. Franciszek Adamicki

9.45 -11.00

Demonstracje doświadczeń pod osłonami
Szklarnia i tunele ul. Rybickiego 15/17

11.00 -13.00

Demonstracje doświadczeń polowych
Pole Doświadczalne „Klin” ul. Rybickiego 15/17 
Pole Doświadczalne nr III ul. Rybickiego
Certyfikowane Pole Ekologiczne ul. Rybickiego

13.15 - 15.30

Demonstracja doświadczeń dotyczących ochrony roślin warzywnych przed chorobami i szkodnikami
Obiekt „Za parkiem” ul. Kościuszki 2

9.30 -13.00

Promocja projektów realizowanych w Instytucie Warzywnictwa:

Polskie szczepy Trichoderma w ochronie roślin i zagospodarowaniu odpadów organicznych

Nowa technologia wyprowadzania materiałów wyjściowych hodowli mieszańców F1 marchwi

Wdrażanie produkcji ekologicznej i marketing jej produktów szansą rozwoju gospodarstw rolnych i regionów” – organizacja szkoleń.
Pole Doświadczalne „Klin” ul. Rybickiego 15/17

Prezentowane doświadczenia

SZKLARNIA DOŚWIADCZALNA ul. Rybickiego 15/17

 1.

Zastosowanie nowego biodegradowalnego podłoża o strukturze włóknistej „Biopot” do bezglebowej uprawy pomidora
 - prof. dr hab. Stanisław Kaniszewski, dr Jacek Dyśko, dr Waldemar Kowalczyk

 2 . Wpływ zróżnicowanego stężenia chloru na plonowanie pomidora w uprawie bezglebowej
 - dr Jacek Dyśko, dr Waldemar Kowalczyk

TUNELE DOŚWIADCZALNE i „KLIN”ul. Rybickiego 15/17

1.  Bioróżnorodność gatunków warzyw uprawianych w pojemnikach w tunelu
2. Wpływ stymulatorów wzrostu i nawozów na dojrzewanie papryki
 - dr Agnieszka Stępowska

POLE DOŚWIADCZALNE nr III  ul. Rybickiego

 1. Porównanie różnych sposobów ochrony warzyw przed chwastami na przykładzie kapusty czerwonej
- mgr Małgorzata Kohut
 2. Diagnozowanie uszkodzeń roślin warzywnych przez herbicydy  
- mgr Joanna Golian
 3. Omówienie sposobu działania i pokaz pracy ekopielnika do odchwaszczania warzyw  
- dr Zbigniew Anyszka
 4. Wpływ stymulatora wzrostu na plonowanie cebuli w uprawie z siewu wiosennego  
- dr Kazimierz Felczyński
 5. Sygnalizacja pojawu pachówki strąkóweczki na grochu  
- mgr Robert Wrzodak
 6. Biologiczne środki stosowane w zwalczaniu nicieni w marchwi  
- mgr Andrzej Lewandowski
 7. Ograniczanie występowania szkodników przy zastosowaniu uprawy współrzędnej
- mgr Dariusz Rybczyński
 8. Badania biologicznej skuteczności nowych środków w ochronie warzyw przed chorobami na przykładzie pomidorów i ogórków
- prof. dr hab. Józef Robak, dr Jan Sobolewski 

CERTYFIKOWANE POLE EKOLOGICZNE
 ul. Rybickiego

 1. Ekologiczna uprawa warzyw
- dr Józef Babik, dr Irena Babik, dr Anna Szafirowska, prof. dr hab. Stanisław Kaniszewski

OBIEKT "ZA PARKIEM" ul. Kościuszki 2

1. Integrowane programy ochrony roślin warzywnych przed chorobami obowiązujące w nowych technologiach uprawy warzyw
- Prof. dr hab. Józef Robak, dr Jan Sobolewski
2. Monitoring i nowoczesne metody zwalczania chorób kapusty - kiła kapusty
- prof. dr hab. Józef Robak
3. Badania biologicznej skuteczności nowych środków w ochronie warzyw przed chorobami na przykładzie pomidorów i ogórków
- mgr Agnieszka Ostrowska
4. Nowe środki do zwalczania przędziorków w uprawach pod osłonami
- mgr Robert Wrzodak
5. Wrogowie naturalni mszyc występujących na koprze
- mgr Katarzyna Woszczyk
6. Nowe zaprawy stosowane w zwalczaniu połyśnicy marchwianki
- dr Maria Rogowska