warzywnictwo warzywnictwo
  Mapa witryny | Dojazd     
wtorek, 17.07.2018
.
.




Informacje ogólne
- Strona główna
- O Instytucie
- Dyrekcja
- Działalność
- Struktura organizacyjna
- Rada naukowa
- Konferencje i seminaria
- Aktualności
- Dojazd
Prace badawcze
- Współpraca z zagranicą
- Projekty zagraniczne
- Projekty krajowe
- Własność intelektualna
Usługi
- Oferta usługowa
- Szkolenia
Zasoby
- Strony pracowników
- Biblioteka
Wydawnictwa
- Oferta wydawnicza
- Publikacje
- Vegetable Crops Research Bulletin

Wyszukiwanie:
 

 

 

 

 

 

 

 


Aktualności :: Wiadomość z dnia 29.03.2010 (16:15:52)

Delegacja z Chińskiej Republiki Ludowej w Instytucie Warzywnictwa



22 marca 2010 Instytut Warzywnictwa im. Emila Chroboczka w Skierniewicach odwiedziła jedenastoosobowa delegacja z Chińskiej Republiki Ludowej, przebywająca w Skierniewicach na zaproszenie Starostwa Powiatowego. Członkami delegacji byli przedsiębiorcy i naukowcy z powiatu Gutian w prowincji Fujian, związani z produkcją grzybów uprawnych.

W trakcie spotkania dyrektor Instytutu Warzywnictwa prof. dr hab. Franciszek Adamicki zapoznał gości z aktualną działalnością naukową, upowszechnieniową i dotychczasowymi osiągnięciami Instytutu oraz krótko omówił produkcję warzyw w Polsce. Dr Krystian Szudyga, prezes Stowarzyszenia Branży Grzybów Uprawnych, przedstawił aktualny stan polskiego i europejskiego pieczarkarstwa. Następnie goście zwiedzili wytwórnię kompostu pieczarkowego “Fungis” w Woli Makowskiej. Strona chińska zainteresowana jest uruchomieniem w powiecie skierniewickim produkcji gatunków grzybów, które w Polsce nie są uprawiane na masową skalę.

fot. M.N.