warzywnictwo warzywnictwo
  About this site | How to find us     
Monday, 25.06.2018
.
.




General informations
- Main page
- About Institute
- Management
- Activity
- Organization structure
- Science council
- Seminars and events
- News
- How to find us
Research center
- International cooperation
- International projects
- Local projects
Services
- Offer
- Training
Resources
- Employee's pages
- Library
Publishing
- Offer
- Publications
- Vegetable Crops Research Bulletin

Search:
 

 

 

 

 

 

 

 


News :: Message from 29.03.2010 (16:15:52)

Delegacja z Chińskiej Republiki Ludowej w Instytucie Warzywnictwa



22 marca 2010 Instytut Warzywnictwa im. Emila Chroboczka w Skierniewicach odwiedziła jedenastoosobowa delegacja z Chińskiej Republiki Ludowej, przebywająca w Skierniewicach na zaproszenie Starostwa Powiatowego. Członkami delegacji byli przedsiębiorcy i naukowcy z powiatu Gutian w prowincji Fujian, związani z produkcją grzybów uprawnych.

W trakcie spotkania dyrektor Instytutu Warzywnictwa prof. dr hab. Franciszek Adamicki zapoznał gości z aktualną działalnością naukową, upowszechnieniową i dotychczasowymi osiągnięciami Instytutu oraz krótko omówił produkcję warzyw w Polsce. Dr Krystian Szudyga, prezes Stowarzyszenia Branży Grzybów Uprawnych, przedstawił aktualny stan polskiego i europejskiego pieczarkarstwa. Następnie goście zwiedzili wytwórnię kompostu pieczarkowego “Fungis” w Woli Makowskiej. Strona chińska zainteresowana jest uruchomieniem w powiecie skierniewickim produkcji gatunków grzybów, które w Polsce nie są uprawiane na masową skalę.

fot. M.N.