warzywnictwo warzywnictwo
  About this site | How to find us     
Saturday, 22.09.2018
.
.




General informations
- Main page
- About Institute
- Management
- Activity
- Organization structure
- Science council
- Seminars and events
- News
- How to find us
Research center
- International cooperation
- International projects
- Local projects
Services
- Offer
- Training
Resources
- Employee's pages
- Library
Publishing
- Offer
- Publications
- Vegetable Crops Research Bulletin

Search:
 

 

 

 

 

 

 

 


News :: Message from 08.06.2009 (10:03:02)

Dzień Otwartych Drzwi 2009

Instytut Warzywnictwa im. Emila Chroboczka serdecznie zaprasza na "Dzień Otwartych Drzwi" w dniu 23. 07. 2009




"Od teorii do praktyki"

PROGRAM  DNIA  OTWARTYCH  DRZWI
23 lipca 2009 br.

9.00  -  9.30

Recepcja. Rejestracja uczestników
Plac przed szklarniami ul. Rybickiego 15/17 (patrz mapka)

9.30  -  9.45

Powitanie uczestników spotkania i informacja o bieżących pracach badawczych, prowadzonych w Instytucie Warzywnictwa
Dyrektor Instytutu – prof. dr hab. Franciszek Adamicki

9.45 – 11.00

Demonstracje doświadczeń pod osłonami
Szklarnia i tunele ul. Rybickiego 15/17

11.00 – 14.00

Demonstracje doświadczeń polowych
Pole Doświadczalne „Klin” ul. Rybickiego 15/17
Certyfikowane Pole Ekologiczne ul. Rybickiego
Pole Doświadczalne nr II ul. Rybickiego

14.15 – 15.30

Demonstracja doświadczeń dotyczących ochrony roślin warzywnych przed chorobami
Obiekt „Za parkiem” ul. Kościuszki 2

11.00 – 15.00

Laboratorium Oceny Sensorycznej - możliwość udziału w testach sensorycznych
Osada Pałacowa ul. Konstytucji 3 Maja 1/3

8.00  -  15.00

Przyjmowanie próbek do analiz chemicznych
Pracownia Nawożenia ul. Konstytucji 3 Maja 1/3
(gleba, różnego rodzaju podłoża, materiał roślinny, woda)

Uwaga: Zastrzega się możliwość zmian w programie

Prezentowane doświadczenia

Szklarnia Doświadczalna ul. Rybickiego 15/17
1. Zastosowanie nowych biodegradowalnych podłoży o strukturze włóknistej do bezglebowej uprawy roślin pod osłonami.
(prof. dr hab. Stanisław Kaniszewski. dr Jacek Dyśko, dr Waldemar Kowalczyk)

Tunele doświadczalne ul. Rybickiego 15/17
1. Wpływ potencjału osmotycznego pożywki na dostępność składników pokarmowych w uprawie pomidora  w podłożach inertnych.
(prof. dr hab. Stanisław Kaniszewski. dr Jacek Dyśko, dr Waldemar Kowalczyk)
2. Zastosowanie materiałów organicznych estryfikowanych kwasem azotowym i fosforowym  w bezglebowej uprawie pomidora.
(prof. dr hab. Stanisław Kaniszewski. dr Jacek Dyśko, dr Waldemar Kowalczyk)
3. Zastosowanie stymulatora wzrostu GroGreen Initial w uprawie pomidora w podłożu inertnym.
(prof. dr hab. Stanisław Kaniszewski. dr Jacek Dyśko, dr Waldemar Kowalczyk)
4. Wpływ emulsji miedziano- krzemowej na wzrost i plonowanie papryki słodkiej w tunelu nieogrzewanym.
(dr Agnieszka Stępowska)

Kwatera I
1. Wpływ wieloletniego nawożenia mineralnego i organicznego na plonowanie i jakość warzyw.
(dr Kazimierz Felczyński)

Pole Doświadczalne „Klin” 
1. Nowe mieszańce kapusty głowiastej białej i kalafiora wytworzone w Instytucie Warzywnictwa, w oparciu o różne rodzaje męskiej sterylności.
(dr Piotr Kamiński)
2. Metody ochrony wczesnych warzyw kapustnych przed chowaczami i drążynami.
(dr Maria Rogowska)

Certyfikowane Pole Ekologiczne, ul. Rybickiego
1. Uprawa ogórka na różnym nawożeniu  organicznym i różnych stanowiskach.
(dr Irena Babik, dr Józef Babik)
2. Zastosowanie wyciągów roślinnych i środków pochodzenia naturalnego do zaprawiania nasion – marchwi, fasoli, pietruszki i ogórka.
(dr Anna Szafirowska)
3. Wykorzystanie zjawiska allelopatii w zwalczaniu chorób i szkodników  fasoli, marchwi i brokuła.
(dr Anna Szafirowska, dr Irena Babik, inż. Elżbieta Panasiuk)
4. Ocena przydatności różnych metod  uprawy cebuli dla gospodarstw ekologicznych.
(dr Józef Babik, dr Irena Babik, mgr Teresa Sabat)
5. Zastosowanie dolistnych nawozów organicznych i wyciągów z glonów morskich w ekologicznej uprawie warzyw – cukinia, marchew, cykoria sałatowa.
(dr Józef Babik, dr Irena Babik, prof. dr hab. Stanisław Kaniszewski)
6. Zastosowanie biodegradowalnych ściółek organicznych i nawodnień umiejscowionych w ekologicznej uprawie selera.
(prof. dr hab. Stanisław Kaniszewski, dr Józef Babik, dr Irena Babik)
7. Porównanie plonowania i wartości odżywczej papryki uprawianej metodą ekologiczną i konwencjonalną.
(dr Anna Szafirowska)
8. Ekologiczne metody zwalczania szkodliwej entomofauny w uprawie bobu na nasiona.
(dr Anna Szafirowska)

Pole Doświadczalne nr II
1. Aktualne problemy w ochronie  cebuli i ogórka przed chwastami.
(dr Zbigniew Anyszka)
2. Aktualne problemy w ochronie roślin warzywnych przed chorobami wynikające z niekorzystnych warunków pogodowych.
(prof. dr hab. Józef Robak, dr Jan Sobolewski)

Obiekt „Za parkiem”, ul. Kościuszki 2
1. Doświadczenia Pracowni Fitopatologii
(prof. dr hab. Józef Robak, dr Jan Sobolewski)