warzywnictwo warzywnictwo
  Mapa witryny | Dojazd     
sobota, 21.04.2018
.
.




Informacje ogólne
- Strona główna
- O Instytucie
- Dyrekcja
- Działalność
- Struktura organizacyjna
- Rada naukowa
- Konferencje i seminaria
- Aktualności
- Dojazd
Prace badawcze
- Współpraca z zagranicą
- Projekty zagraniczne
- Projekty krajowe
- Własność intelektualna
Usługi
- Oferta usługowa
- Szkolenia
Zasoby
- Strony pracowników
- Biblioteka
Wydawnictwa
- Oferta wydawnicza
- Publikacje
- Vegetable Crops Research Bulletin

Wyszukiwanie:
 

 

 

 

 

 

 

 


Aktualności :: Wiadomość z dnia 19.05.2008 (05:45:31)

DZIEŃ OTWARTYCH DRZWI 2008

Instytut Warzywnictwa im. Emila Chroboczka serdecznie zaprasza na "Dzień Otwartych Drzwi" w dniu 24. 07. 2008


"Od teorii do praktyki"



Miejsce spotkania -

Pole Doświadczalne, ul. Rybickiego15/17
(plac przed szklarniami)

PROGRAM

9.00 - 9.30 

Recepcja. Rejestracja uczestników

9.30 - 9.50 

Powitanie uczestników spotkania
Informacja o pracach badawczych prowadzonych w Instytucie Warzywnictwa

Dyrektor Instytutu prof. dr hab. Franciszek Adamicki

9.50 - 10.50 

Demonstracje doświadczeń pod osłonami
Szklarnia i tunele ul. Rybickiego 15/17

10.50 - 14.30 

Demonstracje doświadczeń polowych
Pole Doświadczalne nr 1 ul. Rybickiego
Certyfikowane Pole Ekologiczne ul. Rybickiego 

10.00 - 14.30 

"Bliżej nauki" - otwarte laboratoria
Osada pałacowa ul. Konstytucji 3 Maja 1/3

11.00 - 11.30 

Wykład pt. " Zdrowotne właściwości warzyw" 
prof. dr hab. Krystyna Elkner
Sala Seminaryjna ul. Konstytucji 3 Maja 1/3

8.00 - 15.00 

Przyjmowanie próbek do analiz chemicznych
Pracownia Nawożenia  ul. Konstytucji 3 Maja 1/3
(gleba, różnego rodzaju podłoża, materiał roślinny, woda)

Uczestnictwo w imprezie bezpłatne

Informacji udziela:

Dział Upowszechniania, Promocji i Informacji Naukowej I.Warz.
Tel. 046 833 21 56
e-mail:upow@inwarz.skierniewice.pl

 Uwaga: zastrzega się możliwość zmian w programie

Doświadczenia i pokazy Instytutu Warzywnictwa prezentowane w czasie
DNIA OTWARTYCH DRZWI
"OD NAUKI DO PRAKTYKI"

MIKROPLETKA

1. Nowe możliwości ochrony warzyw kapustowatych przed kiłą kapusty
 (prof. dr hab. Józef Robak - Pracownia Fitopatologii)

SZKLARNIA DOŚWIADCZALNA ul. Rybickiego 15/17

1. Wpływ potencjału osmotycznego pożywki na dostępność składników pokarmowych w
uprawie pomidora na podłożu inertnym

 (dr Jacek Dyśko - Pracownia Uprawy Warzyw)
2. Zastosowanie stymulatora wzrostu NanoGro  w szklarniowej uprawie pomidora 
 (dr Jacek Dyśko - Pracownia Uprawy Warzyw)
3. Podłoża  organiczne o strukturze włóknistej  w bezglebowej uprawie pomidora
 (dr Jacek Dyśko - Pracownia Uprawy Warzyw)

TUNELE DOŚWIADCZALNE ul. Rybickiego 15/17

1.  Podłoża organiczne o strukturze włóknistej w bezglebowej uprawie pomidora
(dr Jacek Dyśko - Pracownia Uprawy Warzyw)
2.   Uprawa papryki w tunelach nieogrzewanych:
  - kolekcja odmian
  - środki poprawiające właściwości gleby i stymulatory wzrostu

(dr Agnieszka Stępowska- Pracownia Uprawy Warzyw)

POLE DOŚWIADCZALNE NR 1

1. Wpływ roślin okrywowych i obniżonych dawek herbicydów na dynamikę pojawiania się chwastów, efektywność ich zwalczania i plonowanie selera korzeniowego
 (dr Zbigniew Anyszka - Pracownia Herbologii)
2. Zastosowanie  folii biodegradowalnej  do ochrony przed chwastami upraw integrowanych i ekologicznych
 (dr Zbigniew Anyszka - Pracownia Herbologii)
3. Ocena biologicznej skuteczności nowych herbicydów
 (dr Zbigniew Anyszka -Pracownia Herbologii)
4.  Zagrożenie wczesnych warzyw kapustnych przez chowacze i drążyny
 (dr Maria Rogowska - Pracownia Entomologii)
5. Problemy w ochronie roślin przed szkodnikami w sezonie wegetacyjnym 2008 roku
 (doc. dr hab. Bożena Nawrocka - Pracownia Entomologii)
6.  Jak posługiwać się pułapkami lepowymi i feromonowymi dla ustalenia właściwego terminu zwalczania szkodników
 (mgr Dorota Łabanowska-Bury - Pracownia Entomologii)
7.  Pokaz prawidłowego montażu pułapek
 (mgr Robert Wrzodak - Pracownia Entomologii)
8. Pokaz - "Sprzymierzeńcy  producenta w walce ze szkodnikami roślin warzywnych"
 (mgr Dorota Łabanowska-Bury, mgr Katarzyna Woszczyk)
9. Nowe mieszańce F1 ogórka polowego hodowli Instytutu Warzywnictwa
 (doc. dr hab. Elżbieta U. Kozik - Pracownia Hodowli i Biotechnologii)
10. Badania nad ochroną warzyw przed chorobami w konwencjonalnej i integrowanej  uprawie warzyw
 (prof. dr hab. Józef Robak, dr Jan Sobolewski, mgr Agnieszka Ostrowska - Pracownia Fitopatologii)
11. Badania  nad możliwością ograniczenia wewnętrznego brunatnienia główek
cykorii sałatowej

 (dr Józef Babik -Pracownia Uprawy Warzyw)

CERTYFIKOWANE POLE EKOLOGICZNE ul. Rybickiego

1. Ekologiczna uprawa warzyw gruntowych
 (dr Irena Babik, dr Anna Szafirowska Pracownia Uprawy Warzyw)
2. Ochrona warzyw  uprawianych metodami ekologicznymi przed chorobami
 (prof. dr hab. Józef Robak - Pracownia Fitopatologii)